top of page
Geglij in de Wei zal in 2022 alweer voor de 8e keer worden georganiseerd. Hoe begon het 21 jaar geleden?

Het ontstaan van Geglij in de Wei

"D.B.S." (Door Bier Sterk), gevolgd door enkele andere vriendenclubs, organiseerde eertijds voor Beekse en Loerbeekse vriendenclubs en verenigingen een jaarlijkse zeskamp. Na die succesvolle evenementen bleef het een achttal jaren stil, totdat Mario Jansen, bassist bij Muziekvereniging Volharding Beek, het waterspektakel "Geglij in de Wei" bedacht. Hierbij geïnspireerd op het programma "Ter Land, ter Zee en in de Lucht" van de TROS.

 

In 2001 gaf de 'commissie Hemelvaart' van Muziekvereniging Volharding Beek gestalte aan deze dag van sportief bezig zijn voor diverse vriendengroepen en vereniging uit de directe regio.

 

Geglij in de Wei was vanaf het begin al een laagdrempelig evenement, toegankelijk voor een ieder zonder entreeheffing en met consumpties onder de horecaprijs. Alleen de deelnemende teams betalen een, zo laag mogelijk gehouden, inschrijfgeld. Na het succes van de eerste keer in 2001 werd besloten dat dit evenement om de drie jaar, op Hemelvaartsdag, zou worden georganiseerd. Voor dit interval werd gekozen omdat men niet elk jaar een beroep wilde en kon doen op de vrijgevigheid van bedrijven en de inzet van werktuigen en materialen door de sponsoren in Beek en Loerbeek.

 

Maar door de inzet van vele leden en -niet leden van Muziekvereniging Volharding, de financiële en materiële bijdragen van de vele sponsoren uit de regio en alle deelnemende vriendengroepen en verenigingen, zal Geglij in de Wei op 4 en 5 mei 2022 alweer voor de 8e keer plaats vinden in Beek. 

 

Editie 2001

In 2001 vond Geglij in de Wei voor het eerst plaats. In de wei van Alex Neijenhuis, tegenover meubelhal De Jager, werd een immense glijhelling gerealiseerd met grote zandzakken en een waterbassin. Ook timmerden enkele heren een buikschuifbaan van meer dan 50 meter lengte in elkaar, waarop meteen al een wereldrecord werd gevestigd, met 49.78 meter door Jan Joost de Jong. Het evenement had een dusdanige uitstraling dat het zelfs de landelijke televisie haalde, middels het programma 'Hart van Nederland' van SBS6. Ruim tweeduizend bezoekers kwamen op dit glij- en waterfeest af.

Editie 2004

Na de 1e editie bleek met name het creëren van het waterbassin een ingrijpende klus. Er werd daarom gezocht naar een nieuwe locatie waar een uitgegraven waterbak tot de mogelijkheden zou behoren. Het terrein achter De Dèèl werd hiervoor gevonden.

 

Zaterdagmorgen 8 mei klonk het geronk van een zware motor door de omgeving van Loerbeek. De firma Derksen kwam met zwaar materiaal aangereden en tijdens de schemering werd er een begin gemaakt aan de immense helling. Na ruim 2 uur graven en bouwen was het resultaat daar. Het was aan onze metaalbewerker Frans de taak om alle delen goed aan elkaar vast te lassen. Maar het ging er hierna om spannen... Met nog maar een paar dagen te gaan en er moest nog zo ontzettend veel werk worden verricht. Alle medewerking van iedereen werd dan ook zeer op prijs gesteld, want zonder die medewerking is Geglij in de Wei niet haalbaar.

 

Naast de bekende glijhelling en buikschuifbaan waren er ook attracties voor de kinderen en werd er een grote feesttent gehuurd. Met vereende krachten werd deze opgericht op de avond voorafgaande aan Hemelvaartsdag. De band 'Gewoon Jansen' speelde op volle sterkte, maar mede door het slechte weer was deze dansavond -commercieel gezien-  geen succes. 

Editie 2007

Donderdagavond 3 mei 2007 was het dan zover: eindelijk ging de schop in de grond. Voor het eerst in de wei van de familie Overgoor. Onder toeziend oog van onze speicaal aangestelde voorman Geert Putman, werd het terrein nauwkeurig uitgerasterd. Vervolgens zette Herbert Menting de graafmachine van Sloot Didam in werking om een begin te maken met het waterbassin. Bleekmand Zand & Grind had inmiddels een drietal containers klaargezet, die door Roes netjes op hun plaats werden gezet. Deze jonge ondernemer uit Kilder meldde zich in 2006 spontaan aan met het aanbod om behulpzaam te zijn bij het evenement. 

 

Nadat alle materialen in de tussentijd van heinde en verre waren verzameld, kwam op 7 mei de lasploeg in actie. Onder leiding van Frans Smit werden de balken vakkundig aan elkaar gelast en onder het toeziend oog van meesterlassers Gerard en Toon duis werd er een super constructie 'gebroaje'. Het was aan Henk de Winkel om deze constructie te 'bekleden' met hout, zodat de vaartuigen erover konden. Intussen werd de 60 meter lange baan nauwkeurig waterpas uitgezet, zodat begonnen kon worden met de bouw ervan. Op 17 mei was het dan zover: de 3e editie van Geglij in de Wei kon beginnen!

Editie 2010

Kou lijden, kleumen en klappertanden: de vierde editie was er niet een voor watjes. De verwaming stond op de vooravond van Hemelvaart dan ook hoog tijdens de geslaagde Inglijparty met coverband 'Trigger'. Ondanks het koude, winderige, maar gelukkig droge weer was de belangstelling groot. Naast de grote glijhelling werd er eenmalig een nieuwe attractie bedacht: de Hole in the Wall. De deelnemers kozen voor een van de twee geblindeerde gaten in de muur, in de hoop dat de beweegbare brug zich achter de gekozen poort bevond... Maar de bezoekers konden ook zelf deelnemen en wel bij het fusthangen. Deze attractie trok dan ook veel jeugdige, sterke deelnemers. Roy van de Berg ging er met de eerste prijs vandoor.

 

Terwijl de rockaholics van Jajem de tent op zijn kop zette, kwamen ook de laatste bezoekers vanaf het veld de warme en gezellige tent binnen voor de prijsuiteriking. Loerbeek Noord 3 zette voor de tweede achtereenvolgende editie de snelste tijd neer en nam de wisselbeker mee naar huis. Ook werd er een originaliteitsprijs uitgereikt, deze ging naar Jachthuus met de Flinstones.  

Lustrumeditie 2013

Weken en maanden is er met man en macht gewerkt om van de 1e lustrumeditie in 2013 weer een gigantisch spektakel te maken. De Inglijparty werd verzorgd door Hike, dat in 2012 en 2013 tot beste Nederlandse feestband is uitgeroepen. Op Hemelvaartsdag waagden maar liefst 65 teams van 24 ploegen een poging om de snelste tijd neer te zetten. En deze ploegen wamen niet alleen uit Beek en Loerbeek... Ook ploegen uit Didam, Nieuw-Dijk, 's-Heerenberg, Braamt, Kilder en Wehl waren bij dit waterspektakel aanwezig. De spanning was ook dit jaar weer om te snijden. De winnaar van 2010, Loerbeek Noord, mocht als eerste de schans af en zette direct een snelle tijd neer van 4,4 seconden. Maar wat alle 64 teams ook probeerden, deze tijd werd niet meer geevenaard. De originaliteitsprijs is uitgereikt aan het Altop Dream Team met een frame dat volledig is gefrabiceerd uit kunststof. 

Editie 2019

De inglijparty werd deze editie door inmiddels huis DJ Niels en de band Anderkover van de nodige muzikale klanken voorzien. De GIDW dag zelf begon bewolkt, maar uiteindelijk kwam de zon er door en was het evenementen terrein aan de St. Jansgildestraat weer vol met deelnemers én bezoekers. Nadat alle teams de helling getrosseerd waren, speelde de Azewijnse band Pas-Op nog tot de laatste uurtjes door in de rood/witte tent.

Editie 2022

Na een corona jaar, werden toch weer de koppen bij elkaar gestoken voor een nieuwe GIDW editie in 2022.
Afwachtend van de dan geldende regels/voorwaarden, is de organisatie alweer druk bezig met organiseren. 

De inglijparty op 25 Mei zal muzikaal worden ondersteund door DJ Niels en de topband Millstreet. 

bottom of page